Forum / supermemo.net / wyznaczanie powtórek
wyznaczanie powtórek
AuthorPost content
Post created: 02-03-2009 13:04
Author: MarcinM
Author: marcing
Można sobie zmienić "współczynnik zapomnień" w ustawieniach kursu.

Tak, próbowałem to ustawiać, ale nie jest to to, o co mi chodziło.
Bez względu na metodę nauczania określoną przez autora kursu, sytuacja w której nowo poznane słówko lub zwrot powtarza się po raz pierwszy po 45 dniach, a po raz drugi po kolejnych 250 jest absurdalna. Opcja, która pozwalałaby określać samemu interwały byłaby bardzo pomocna. Zwłaszcza, że są słówka, które albo znam albo łatwiej wchodzą i nie mam potrzeby ich częściej powtarzać, są natomiast takie, z którymi mam problem i w zasadzie jedynym rozwiązaniem jest wówczas zapisanie słówka na kartce i powtórzenie go samemu. Tylko po co wówczas kurs supermemo?

Radzę Ci zapomnieć o kartkach i robić to co Ci sugeruje program. Ta metoda jest inna i brak książek, notatek i karteczek jest jej główną zaletą (przynajmniej dla mnie). Uwolnij się od starych nawyków i myślenia o nauce języków, bądź systematyczny i cierpliwy a efekty Cie zaskoczą (tylko nie po miesiącu czy dwóch). Algorytm ma tą właściwość, że (jeśli się rzetelnie oceniasz) zagęszcza powtórki tego czego nie wiesz a odsuwa dalej to co pamiętasz lepiej. W ten sposób nie musisz (jak przy przeglądaniu notatek) powtarzać rzeczy które doskonale znasz. Aby to jednak stawierdzić program musi zbadać kilka "podejść" do danej stronki.
Pierwszy raz uczyłem się angielskiego z SM (jeszcze w prymitywnej wersji DOS-owej) z jakieś 12 a może 15 lat temu. Mimo kilku ładnych lat przerwy część zwrotów (nawet takich, których nie używałem w międzyczasie) pamiętam doskonale.
Nie ma lepszej metody dla osób, które są z natury samoukami - tak jak ja. Wygoda wręcz niebywała!
Dziwi mnie, że ta metoda i platforma są tak mało popularne - chyba błąd w startegii marketingowej lub jej brak. No i z pewnością pomogło by gdyby autor napisał parę słów wprowadzenia i objaśnień.
Trafiłem na tą stronkę przypadkiem ale już tutaj pozostanę - jak sądzę na baaaardzo dłuuugo:)
    Post created: 02-03-2009 13:54
    Author: gk12

Radzę Ci zapomnieć o kartkach i robić to co Ci sugeruje program. Ta metoda jest inna i brak książek, notatek i karteczek jest jej główną zaletą (przynajmniej dla mnie). Uwolnij się od starych nawyków i myślenia o nauce języków, bądź systematyczny i cierpliwy a efekty Cie zaskoczą (tylko nie po miesiącu czy dwóch).

Niestety nie jest aż tak wspaniale. Niektóre osoby muszą robić notatki, żeby coś pamiętać (chodzi o fakt robienia notatek, a nie o korzystanie z nich).
    Author: gk12

Dziwi mnie, że ta metoda i platforma są tak mało popularne - chyba błąd w startegii marketingowej lub jej brak. No i z pewnością pomogło by gdyby autor napisał parę słów wprowadzenia i objaśnień.

Mnie to nie dziwi i nie jest to rażący błąd marketingowy (oczywiście zawsze można trochę poprawić marketing). Jestem przekonany, że nawet wśród osób znających tę metodę nauki i wierzących w jej skuteczność, niewielu jest chętnych do systematycznej nauki! Jak sam napisałeś wymaga to systematycznej i dość długotrwałej pracy (nawet przy założeniu w pełni uczciwej oceny i zaakceptowaniu "statystycznych" własności metody), a większość ludzi uważa naukę za coś, co należy "jakoś skończyć i zapomnieć".
    Żeby nauczyć się języka, trzeba pewnie poświęcić co najmniej 30 minut (średnio!) dziennie przez kilkanaście miesięcy! Do tego trzeba coś w tym języku słuchać/czytać, a jeżeli to możliwe, pisać i rozmawiać.
      first
      previous
      12
      next
      last