Forum / Skuteczna nauka z SuperMemo / Metoda Supermemo
Metoda Supermemo
AuthorPost content
Post created: 28-11-2011 21:28

jak ustalane są powtórki kiedy w nauce słowek i Angielski. No problem!+ będę dawał cały czas !!Wiem!! jak ustalne są wtedy powtórki

i również nie rozumiem tej metody. np. mam dziennie do nauki 40słowek i wiem np. 32-34 i tych 8-6 nie wiem to na koncu jak juz skoncza mi sie slowka (40) to mam znow te słowka co nie umiaem z zakresu tych 40, i np. jakims cudem naucze sie tych 7, to zostaje mi jednego i gdy jego nie bd dal rady sie nauczyc i bd dawal caly czas nie wiem ,to, to słowko bedzie mi sie wyswietlalo caly czas az klikne Wiem

bez sensu

Post created: 03-12-2011 23:43

Wcale nie bez sensu. To o co pytasz to nie powtórki, to utrwalenia. System bazuje na tym, że daje Ci w danym dniu słówka, które masz się nauczyć, czyli w którymś momencie kliknąć "wiem" - jeśli klikasz "wiem" od razu to system wyznacza powtórkę za kilka dni, jeśli klikniesz "prawie" to wyznacza powtórkę za podobną liczbę dni jak przy "wiem", ale dodatkowo słówko w danym dniu pokazuje się w utrwaleniach - system stwierdza, że skoro kliknąłeś "prawie" tzn że słówko znasz i utrwalenie przyczyni się do tego, że słówko będziesz pamiętał podobną liczbe czasu jak słówka "wiem". Z kolei kliknięcie "nie wiem" również powoduje trafienie słówka do puli utrwalen w danym dniu - ale powtórka wyznaczana jest w szybszym terminie niż słówka w przypadku wybrania opcji "wiem" i "prawie" (np za 2 dni zamiast za 15). W końcu w nauce chodzi o to, żeby się czegoś nauczyć. Zawsze możesz zmienić liczbę nowych stron dziennie skoro nie dajesz rady tyle na raz się nauczyć.

Post created: 04-12-2011 14:57

Czytałam posty z tego wątku od pierwszej strony,to były wypowiedzi dość dawne,ale jeśli chodzi o szybkość uczenia się słówek to doszłam do wniosku,żę nie tylko systematyczność i predyspozycje do nauki w tym pomagają.

Kiedyś uczyłam się angielskiego przez dłuższy czas i zapamiętywanie słówek nie było takie proste.Moje wyniki były, oględnie mówiąc, bardzo mizerne.Teraz zaczęłam naukę z Supermemo ,a różnica polega u mnie na tym że w międzyczasie nauczyłam sie dość dobrze niemieckiego( chociaż to trwało parę lat) i teraz zauważyłam że bardzo szybką zapamietuję dużą liczbę słów na zasadzie porównania z niemieckim .Wiem,że dotyczy to języków z tej samej grupy językowej  i w nauce włoskiego na przykład niemiecki niewiele by mi pomógł.

Ale coś w tytm jest,kiedy się mówi,że nauka każdego następnego języka jest łatwiejsza:)

first
        previous
        123
        next
        last