Forum / Skuteczna nauka z SuperMemo / Jakiego słownika używać
Jakiego słownika używać
AuthorPost content
Post created: 13-06-2011 15:29

Ja używam słownika PONS. :)

Post created: 13-06-2011 16:15

Postaraj się go UŻYWAĆ

Post created: 10-07-2011 16:15

Nie polecam słowników typu Megasłownik czy Ling, bo na nich już się przejechałem. Megasłownik – ponieważ jest on tworzony przez internautów i to byle jak: ubogi w treść, brak kontekstu, praktycznie brak przykładów, byle jakie tłumaczenia;

Ling – ponieważ panuje tam niezły burdel, interfejs woła o pomstę do nieba, etc.

Ja korzystam z następujących słówników: YDP Collins, PWN Oxford (ang-pl, pl-ang), Collins Cobuild 5, Oxford Advanced Learner’s, czasami WordNet.

Wszystkie te słowniki mam w jednym miejscu (programie), który obsługuje takie formaty jak babylon, dict i inne. Tym samy odpowiadam na pytanie o słownik elektroniczny: wystarczy zaopatrzyć się w słowniki co najmniej w formacie dict i dowolny telefon komórkowy (najlepiej smartfon) na który jest napisana aplikacja obsługująca w/w format.

Post created: 12-08-2011 20:03

Niedawno polecono mi Sensagent. Bardzo użyteczny. Do wielu języków. Należy jednak na dole przełączyć się z Dictionary na Translate i wtedy wybrać z jakiego na jaki język chcemy tłumaczyć.

first
          previous
          123
          next
          last