Dzięki Maciej za linka. Nie miałam pojęcia o tej funkcji.
Hannussia oczywiście masz rację. Dzięki za utwierdzenie mnie w przekonaniu, że jak uczę się online to Supermemo chorni moje dane.
Jeżeli chodzi o zabezpieczenie danych na własnym komputerze jak ktoś się uczy np. z płyt to powinno to leżeć w gesti tego uczągo, ale myślę, że Supermemo powinno chociaż informować tych użytkownikow o tym jak jest to ważne i napisać w jaki sposób to zrobić. Ja np. nie mam pojęcia gdzie dane o mojej nauce byłyby zapisywane jakbym używała płyt, a w związku z tym jak zrobic ich back up.
A ja mam 3 kursy na płytach i nie widzę powodu żeby używać wersji online. Czasami siedzę na wsi w lesie i niby gdzie ja znajdę tam internet?
Ale robię kopię. Oj robię. Polecam serwisy typu dropbox do trzymania. Można wtedy też synchronizować naukę między różnymi maszynami jak w wersji online niemal
Postępy nauki w SuperMemo UX możecie zapisywać poprzez mechanizm synchronizacji z plaformą supermemo.net lub poprzez zapis do pliku.
Synchronizacja z sm.net
Aby skorzystać z tej funkcji, wystarczy założyć konto na supermemo.net a następnie zaznaczyć dany kurs i wybrać z opcję:Narzędzia -> SynchronizacjaPostępy nauki w zaznaczonym kursie zostaną zapisane na serwerach supermemo.net a dodatkowo dzięki mechanizmowi synchronizacji można również kontynuować naukę na innym komputrze z SuperMemo UX (jeśli ma wgrany ten kurs) lub iPhone / iPad / iPod (jeśli ten kurs został wykupiony w urządzeniu).
Zapisy postepów nauki do pliku
Aby zapisać postępy nauki ze wszystkich kursów należy wybrać opcję:Nauka -> Dane o nauce -> Zapis do pliku